ویروس کرونا چیست

ویروس کرونا چیست و چگونه از ابتلا به آن پیشگیری کنیم؟

ویروس کرونا عامل بیماری کووید ۱۹ مدتی است جهان را درگیر خود کرده است. این ویروس به شدت مسری توانسته تمام قاره ها را درنوردد و قربانی های بسیاری بگیرد. از آنجا که تا یافتن واکسن و درمان قطعی یا ایمنی گله ای یا جمعی در مقابل این بیماری باید در کنار آن زندگی کرد، در نتیجه باید نکاتی را در زندگی روزمره رعایت کرد. در این مقاله با ویروس کرونا و آداب مقابله با آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

ویروس کرونا چیست؟

ویروس کرونا چیست

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که این خانواده بزرگ شامل ویروس سرماخورگی معمولی تا عامل بیماری های شدیدتر از جمله سارس (SARS)، مرس (MERS) و کووید ۱۹ (Covid19) می شوند. خانواده ای از ویروس های پوشش دار و دارای RNA تک رشته ای و در جهت مثبت که در نمای میکروگراف های الکترونی به شکل تاج خورشیدی هستند به همین علت به این خانواده کرونا ویروس، ویروس تاج دار نیز می گویند، که می توانند حیوانات و انسان ها را آلوده کرده و باعث بروز مشکلات تنفسى گاه به سادگى یک سرماخوردگى خفیف و گاه به اندازه ذات الریه شدید شوند.

ویروس سارس اولین بار در سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳ کشف شد و راه انتقال آن از حیوانات به انسان بود و همچنین مرس که در سال ۲۰۱۲ در خاورمیانه کشف شد و به گفته دانشمندان از شتر به انسان انتقال پیدا کرده است. و اما کووید ۱۹ گونه‌ای جدید از کرونا ویروس هاست  که در اواخر سال ٢٠١٩ در شهر ووهان در استان هوبى چین شناسایى شد و پس از مبتلا کردن افراد زیادی در چین، میان کشورهای دیگر دنیا هم شیوع پیدا کرد.

ویروس کووید ۱۹ ارتباط نزدیکی با ویروس کرونا خفاش دارد و گمان بر این می رود که این ویروس به صورت مستقیم یا با واسطه از خفاش به انسان منتقل شده باشد که به سرعت درحال انتقال بین انسان هاست.

علائم ویروس کرونا

سرفه کرونا

علائم کرونا ۴ تا ۵ روز پس از آلوده شدن فرد به این ویروس بروز می کند. اما سازمان جهانی بهداشت (Who) دوره کمون یا نهفتگی برای ویروس کرونا را ۱۴ روز پس از مبتلا شدن به این ویروس اعلام کرده است.

علائم رایج این ویروس، شامل تب، سرفه خشک، خستگی و یا درد عضلات می شود. سرفه باید پیوسته باشد یعنی سرفه پیوسته برای یک ساعت یا ظرف ۲۴ ساعت که منجر به مشکل تنفسی می شود.

از دیگر علائم می توان به درد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی (در موارد نادر)، گلو درد، اسهال، التهاب چشم، و هم‌چنین از دست رفتن حس بویایی و چشایی اشاره کرد.

درمان سرفه خشک

راه های انتقال ویروس کرونا

ویروس کرونا از طریق ترشحات تنفسی فرد بیمار هنگام مکالمه، عطسه و یا سرفه و همچنین از تماس با دست، سطوح یا اشیاء آلوده از کسى که این ویروس را دارد منتقل مى شود.

ویروس کرونا در صورت تماس با سطح آلوده و سپس تماس با چشم، بینى یا دهان منقل می شود.

به طور معمول ویروس های موجود در ترشحات تنفسى، فاصله دو مترى را در هوا طى می کنند و زنده مى مانند.

پیشگیرى از بیمارى ویروس کرونا

پیشگیرى از ویروس کرونا

براى پیشگیرى از ابتلا یا انتشار این ویروس باید موارد زیر را رعایت کنیم:

  1. دست هایتان را مرتب با آب و صابون و‌یا مایع ضدعفونی کننده بشویید.
  2. هنگام سرفه یا عطسه دستمال جلوی دهانتان نگه دارید و اگر دستمال ندارید از آستینتان استفاده کنید و حتما دستمال استفاده شده را در سطل زباله بیاندازید و دستتان را بشویید.
  3. از تماس با افراد مبتلا خودداری کنید.
  4. سطح ایمنی بدن خود را با تغذیه سالم و مقوی و همچنین ورزش بالا ببرید.
  5. از استرس و افکار منفی که مهم ترین عامل تضعیف سیستم ایمنی بدن است بپرهیزید.
  6. بهترین و امن ترین مکان منزل شماست. پس تا حد امکان در خانه بمانید.
  7. زمانیکه از بیرون وارد منزل می شوید، لباس های خود را بیرون از خانه به مدت چند ساعت قرار داده و تمام موارد خریداری شده را ضدعفونی کنید.
  8. تغذیه مناسب در این روزهای کرونایی ضروری است. بنابراین از منابع غذایی ویتامین های B  مانند سبزی های برگ سبز، میوه ها، شیر و انواع گوشت استفاده کنید. از خوردن غذاهای شور خودداری کنید. روزانه می توان از منابع غذایی ویتامین D مانند ماهی ها و لبنیات استفاده کنید. پیاز خام حاوی ویتامین C است و می توانید روزانه همراه با غذا مصرف کنید .

درمان کرونا با دارو و خوراکی ها

درمان کرونا

تا به امروز متاسفانه درمان قطعی و داروی خاصی برای این بیماری در سراسر دنیا پیدا نشده و بهترین درمان پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.

اما داشتن تغذیه مناسب برای افراد مبتلا به ویروس کرونا بسیار مهم و ضروری است که شامل موارد زیر می شود:

  • استفاده از سبزیجات پخته شده مانند: لبو، هویج ، بروکلی، گل کلم ، گوجه فرنگی، اسفناج، شلغم
  • استفاده از گوشت ، مرغ، ماهی کاملا پخته شده
  • صبحانه متنوع با تخم مرغ کاملا پخته شده، گردو و عدسی
  • استفاده از نارنج، زیتون، گوجه فرنگی خام در صورتیکه کاملا ضدعفونی شده باشند
  • استفاده از حبوبات پخته شده
  • استفاده از میوه هایی مانند سیب، پرتقال و لیمو شیرین با رعایت شستشوی مناسب

میزان ماندگارى  ویروس کرونا روى سطوح

ماندگارى این ویروس روى سطوح مختلف در دماى ٢٠ درجه سانتى گراد به شرح زیر است:

روى سطح دستکش لاتکس تا ٨ ساعت

روى سطح آلومینیوم تا٨ ساعت

روى سطح پلاستیک تا ٢ روز

روى سطح استیل ٣ تا ٢٨ روز

روى سطح چوب تا ۴ روز

روى سطح شیشه تا ۴ روز

روى سطح کاغذ تا ۵ روز

روى سطح پى وى سى تا ۵ روز

روى سطح سرامیک تا ۵ روز

روى سطح تفلون تا ۵ روز

همچنین روى لباس و الیاف پارچه اى ماندگارى چندانى ندارد.

چگونه از افراد مبتلا به ویروس در خانه مراقبت کنیم؟

تغذیه دوران کرونا

  1. همراه مراقب بیمار از وسایلى مانند ساعت، انگشتر و مچ بند استفاده نکند.
  2. فرد بیماراز ماسک معمولى استفاده کند و فرد مراقب از ماسکN95  استفاده کند.
  3. لباس هاى کثیف بیمار به صورت جدااگانه و در دماى ۶٠ درجه شسته شود.
  4. تمام سطوح، دستگیره، موبایل و قسمت هایى که فرد بیمار با آن تماس دارد در طول روز ضدعفونى شوند.
  5. حرکت بیمار در خانه محدود و فاصله ى دو مترى از بیمار رعایت شود.
  6. بیمار در یک اتاق جداگانه که داراى تهویه مناسب و پنجره هاى باز است بماند.
  7. حداقل یکبار در طول روز حمام و دستشویى ضدعفونى شود.
  8. فردى که فرآیند مراقبت بیمار را بر عهده دارد حتما سالم باشد و هیچ گونه بیمارى خاصی نداشته نباشد.
  9. ظرف غذاى بیمار جدا شود و بلافاصله بعد از استفاده به مدت ١ دقیقه در آب داغ قرار داده شود.

نکات دوران نقاحت بیماری

فرد مبتلا بعد از کرونا و در دوران نقاحت باید موارد زیر را رعایت کند:

  1.  استفاده از دستگاه بخور و مرطوب کردن فضاى اتاق بیمار
  2.  ورزش متناسب با وضعیت جسمى بیمار
  3.  استفاده از نور آفتاب و هواى آزاد در طول روز
  4.  دسترسى بیمار به رادیو و تلویزیون، کتاب و مجلات
  5.  مصرف منظم و به موقع داروها
  6.  استراحت کافى و غلبه بر ضعف بدن
  7.  اختصاص اتاقى با نورگیرى و تهویه و سکوت مناسب براى بیمار
  8.  نوشیدن مایعات کافى در طول روز، استفاده از ویتامین ها و آب میوه هاى طبیعى
  9.  استفاده از غذاهاى فیبردار، سبزیجات و حبوبات پخته، پرهیز از غذاهاى دیر هضم و چرب و سرخ کرده و فست فود، پرهیز از ترکیب شیر با میوه هاى خام
  10.  بررسى منظم وضعیت بیمار از نظر تب و هم چنین بررسى منظم وضعیت جسمى فرد مراقب و کلیه اعضاى خانواده

شباهت و تفاوت کرونا با حساسیت فصلى

دستگاه تصفیه هوا

معمولا در حساسیت هاى بهارى موارد زیر رایج است:

خارش چشم، دهان، بینى، گلو، آبریزش بینى، چشم هاى اشکى، عطسه، گرفتگى بینى، و در افراد مبتلا به آسم سرفه هاى مداوم

علائم کرونا:

گرفتگى بینى ،سرفه، در برخى موارد آبریزش بینى

و اما تفاوت حساسیت فصلى با کرونا:

حساسیت فصلى به طور معمول با تب همراه نیستند.

گاهى اوقات در مبتلایان به حساسیت هاى فصلى احساس خستگى و گاهى سر درد شایع مى شود.

همچنین حساسیت فصلى با گلو درد همراه نیست.